Frelsesarmeens skolearbeid på Haiti

Ved å kjøpe boka Guds hjertes tanke er du med og støtter Frelsesarmeens skolearbeid på Haiti.

Frelsesarmeen driver fem skoler på den jordskjelvrammede øya. Skolene ligger alle rundt Port-au-Prince (Delmas 2). For 68 år siden startet FA sitt arbeid i en av de fattigste og mest kriminelt belastede strøk i byen. Gjennom alle disse årene har Frelsesarmeen spilt en viktig rolle i livene til tusenvis av barn i Delmas 2, Fort National og nærliggende strøk. La oss først hilse på en av dem Anne Kristine Herje - Mama Haiti - har fostret:

«Mitt navn er Mehul Poupa. Jeg møtte Frelsesarmeen i Miragoane sør på Haiti. Det var lederen for Anti-Aids-programmet ved Fond-des-Negres sykehuset som introduserte min lillebror og meg til major Anne Kristine Herje. Foreldrene mine hadde aids og de sanitære forholdene var forferdelige. Majoren tok oss inn på barnehjemmet, Lykkens hjem, i Port-au-Prince, og fra da fikk jeg en ny familie. Jeg fikk en lykkelig barndom, for Gud hadde sørget for at jeg fikk en normal oppvekst omgitt av kjærlighet. Dette var ekstraordinært for meg! Vi ble sett etter, fikk god mat, kunne sove trygt og gikk på gode skoler. Senere, da jordskjelvet rammet landet 12. januar 2010, og jeg akkurat hadde fullført videregående skole fortsatte Frelsesarmeens ledelse å hjelpe oss. De leide en leilighet - fordi hus var svært dyrt etter alle ødeleggelsene - for seks av oss store guttene. Jeg bodde der i fem år mens prosjektet betalte universitetsutdannelsen min som jeg fullførte i 2015. I dag, så takker jeg først Gud for at han leder mitt liv, og så at han har inspirert givere til å gi til Frelsesarmeens familiesenter.

Og historien slutter ikke med Mehuls master i organisasjon og ledelse, og at han kan leve som andre respektable borgere på Haiti. For Mehul har ikke bare studert, men gjennom mange år også tatt seg av en av de yngre guttene, Job. Han kom inn på hjemmet døden nær av underernæring, og Mehul har vært som en storebror for ham. Fremdeles bor Job hos ham og får hjelp og veiledning mens han går siste år på videregående.

Rapport fra skolene som du er med og støtter ved å kjøpe boka Guds hjertes tanke:

College Verena er den største skolen Frelsesarmeen har på Haiti med 1945 elever, midt i alle aktivitetene her i Delmas 2. Skolen har gjennom årene hatt nærmest 100 % beståtte eksamener på alle nivåer (når skolegang ikke er selvfølge)! I over 40 år har College Verena hatt fokus på skolegang for barn som ellers ikke ville hatt mulighet til dette. Folk er takknemlige for hva dette har betydd for distriktet. Skolen og de andre arbeidsgrenene har stort sett blitt spart fra angrep av bander og kriminelle gjennom tidene.

Skolen vår i Poirier har spilt en stor rolle i denne fjellbygda. Folket takker Gud for Frelsesarmeen. Foreldrene strevde hardt for å kunne sende barna på skole, men siden Frelsesarmeens skole kom hit, har mange barn fått skolegang. Det er imidlertid en stor utfordring for oss at det er så vanskelig for foreldrene å betale den lille andelen skolepenger vi ber om. Ingen av foreldrene har lønnet arbeid, og er avhengig av det de dyrker for å overleve. Den siste orkanen i oktober 2016, ødela mye av den sørlige del av Haiti, nådde også inn til oss, og har gjort livet enda vanskeligere. De senere årene har vi hatt store problemer med å betale lærerne. Vi har ikke engang mulighet til å betale minstelønnen som staten har bestemt, og vi har derfor spurt foreldrene om å betale det lille de kan slik at skolen kan fortsette.

Frelsesarmeens skole i Gardon er en svært viktig skole i distriktet, og den spiller en viktig rolle i livet til mange barn og foreldre i denne sårbare landsdelen. En stor andel av befolkningen er jordbrukere og de er totalt avhengig av at det regner, slik at maten kan gro. Ellers har de ingenting å falle tilbake på for å overleve. De siste årene er det blitt verre og verre for det har ikke regnet. Barna har det vondt og ofte kommer de sultne til skolen, noe som gjør det vanskelig å lære. Samtidig har ikke foreldrene mulighet til å betale skolepenger. Staten lovet å hjelpe, men de siste to årene har de ikke holdt løftene sine. På grunn av dette har lærerne lidd. Det har vært svært vanskelig for oss de siste fem årene, og vi var redd vi måtte stenge skolen. Vi takker Gud for at hjelp er kommet fra Norge, og vi fortsetter med godt mot. Pengene vi mottok fra dere ble brukt til å betale lærerne for de siste tre årene.

Fra skolen i Moulin uttrykkes det takknemlighet for hjelpen: Elyse Leandre, Løytnant og administrator for skolen skriver: «Jeg vil gjerne at dere skal vite at støtten er veldig viktig for oss. Det hjelper oss å drive skolen og vi kunne kjøpe forskjellige ting, som skolemateriell til barna, førstehjelps- utstyr, samt betale lærere og andre ansatte. Frelsesarmeens skole i Moulin er en svært god skole i denne delen av landet, og for den offisielle avgangseksamen (etter 6. klasse) er vi alltid på toppen i distriktet: 90 % av elevene våre har bestått eksamen. På grunn av dette behøver ikke foreldrene å bekymre seg at når de sender barna sine hit, for de vet at barna deres er på en god plass og i gode hender. For skoleåret 2016-2017 registrerte vi mange barn, og begynte skoleåret med over 140 elever på skolen. Dessverre har noen forlatt skolen, så vi avslutter nok ikke året med samme antall.

La meg først av alt takke Gud for skoleåret vi har lagt bak oss, et godt år uten større ulykker, hvor Gud tok vare på elevene og våre ansatte, så vi kunne avslutte skoleåret med glede, skriver Kaptein Austin Pierre Odilon, leder for skolen i Puits-Laurent. På vegne av elever, foreldrene, alle som arbeider her, ja hele befolkningen, vil jeg uttrykke min hjertelige takk til våre faddere som har hjulpet oss gjennom årene. Uten deres hjelp ville det vært vanskelig å kunne drive skolen. Livet i en fjellbygd som Puits-Laurent er ikke lett. De fleste av foreldrene er bønder og det er slik de kan forsørge barna sine, men for å få avling er de avhengig av at det kommer regn, for det finnes ingen andre systemer for å vanne jordene. Siste år startet skolen i september, og alt gikk bra til den dødelige orkanen Matthew kom inn over landet og da særlig den sørlige delen, hvor også Puits-Laurent ligger. Mye av bebyggelsen fikk store skader, mange liv gikk med, avlingene ble vasket bort og stordelen av husdyrene drept. Slik forverret situasjonen seg for befolkningen, mange var i sorg og fortvilelse. Dette gikk også ut over skolen, hvor foreldre ikke lenger sendte barna på skolen. Med den stadig verre finansielle situasjon, var det vanskelig å kunne betale selv det lille minimum vi ba om, noe som gjør det vanskelig å drive skolen.

Men vi kan gjøre noe med det. Det er dette jeg ønsker at pengene for boka Guds hjertes tanke skal gå til. At stadig flere fattige barn i Haiti kan få nyte godt av Frelsesarmeens omsorg gjennom skolegang som åpner dører inn til meningsfulle og samfunnsnyttige liv.

Gud Velsigne Deg!

Øystein Johnson